Trzy dania za 39 zł i nie tylko - kulinarne akcenty długiego weekendu

06.11.2014 10:54

Fot. freeimages.com

Przed nami bardzo długi weekend ze Świętem Niepodległości. Zanim wszyscy zasiądziemy przy stołach, na których będzie królowała polska gęś owsiana, czeka nas prawdziwa orgia kulinarnych wydarzeń.

Wszyscy głodni mogą wystartować już 6 listopada. Eliza Murawska, autorka bloga Whiteplate i książek kulinarnych zaprasza do gościnnego wnętrza warszawskiej szkoły Little Chef, gdzie opowie o pieczeniu chleba i zdradzi uczestnikom wiele tajemnic domowej piekarni. Na drugim końcu Warszawy, w Cook Up Studio cały wieczór będzie poświęcony gęsinie. Jak kupować, jakie są tajniki wstępnej obróbki, jak zrobić pasztet, pieczone udka albo pierś? Nauczycielem tego wieczoru Mięsolubnych będzie Łukasz Konik, szef kuchni hotelu Brandt.

A już 7 listopada rozpoczyna się w Krakowie Terra Madre Slow Food Festival Central Europe. Terra Madre jest konsekwencją wieloletniego istnienia ruchu Slow Food i ścisłej współpracy z rolnikami, hodowcami, szefami kuchni, naukowcami i konsumentami. Projekt powstał po to, aby uwydatnić rzeczywiste znaczenie producenta – twórcy jakościowej żywności. Najwięksi szefowie kuchni, naukowcy, drobni producenci i smakosze, czyli wszyscy, którzy karmienie podnoszą do rangi sztuki, spotkają się na warsztatach, prezentacjach, degustacjach i laboratoriach smaku z doskonałymi produktami w roli głównej. Kraków na trzy dni zamieni się w kulinarną Mekkę. Jedną z atrakcji będą wieczorne kolacje przygotowane przez duety szefów kuchni z restauracji sygnowanych przez Slow Food. W dniach 7-9 listopada zaprezentują się producenci dobrego jedzenia z pod znaku ślimaka ze Słowacji, Węgier, Rumunii, Austrii, Włoch i Czech. Na zakończenie pobytu w królewskim mieście, 9 listopada można się wybrać na święto młodego wina. Pierwsze butelki tegorocznego świętomarcińskiego trunku zaprezentuje coraz modniejsza winnica Srebrna Góra.

Jeżeli nie na wycieczkę do Krakowa, to może wybrać się do Majątku Rutka pod Lublinem na gęsią ucztę? Warto, bo tam "na świętego Marcina gęsina i dzban wina". Gospodarze, hodowcy gęsi biłgorajskiej, potrafią wyczarować doskonałe dania, a przy tym bawią fantastycznymi opowieściami wszystkich przy swoim stole. Lublin zaprasza na smaki wschodu, czyli warsztaty kuchni kozackiej, ukraińskiej, rosyjskiej i białoruskiej pod okiem Piotra Huszcza, szefa kuchni restauracji Hotelu Piano.

Jeżeli ktoś może sobie pozwolić na bardzo długi weekend to warto wybrać się do Zagrody Kuwasy, by tam pod okiem Joanny Włodarskiej z Akademii Siedliska pod Lipami uczyć się serowarstwa i poznawać tajemnice sera korycińskiego.

Warszawiacy będą mogli zrobić sobie leniwy weekend, bo przed nimi Warsaw Restaurant Week(end). Trzydaniowy obiad za promocyjną cenę 39 złotych! To doskonała okazja do odwiedzenie i przetestowania licznych przybytków stołecznej gastronomii. Pośród restauracji, które włączyły się do akcji są między innymi SAM, Solec 44, Bydło i Powidło, Kaskrut i My'o'my. Każdy uczestnik WRW dostanie jednorazowy voucher o wartości 39PLN na przejazd taksówką w dniach 7 - 11 listopada.

Tagi: gdzie zjeść w weekend, warsaw restaurant week, wydarzenia kulinarne, wydarzenia kulinarne Święto Niepodległości, wydarzenia weekendowe

Następny tekst:

Ikona mobilności zmienia swoje placówki - mBank stawia na "lekkie" oddziały

Dodaj komentarz

9 To już prawdziwa inwazja małych polskich browarów. Zobacz, co oferują 17.10.2014 15:16
11 To McDonald's? Niezupełnie... Zobacz, jak podrabiają słynne hamburgery 03.09.2014 10:30
Sponsorowane